Cukiernia Piekarnia B&W Wenta
O nas Aktualności Cukiernie Wenta Produkty Wenta Dla firm Kontakt obowiązek informacyjny



 
Pieczywo pełnoziarniste

Naszą dewizą jest zdrowa żywność bez dodatków konserwujących. Ziarna takie jak: słonecznik ,sezam, dynia łuskana, siemię lniane itp. posiadają wiele wartości odżywczych. Aby zachować te cechy, należy odpowiednio przygotować je do produkcji. Natomiast ziarna zbóż są według naszych wskazówek specjalnie mielone w młynach. Następnie przez nas parzone i dodawane do ciast, z których wykonujemy różne gatunki pieczywa. Ta metoda daje w efekcie naszym wyrobom niepowtarzalny smak.


  chleb gryczany

 
Chleb gryczany

Kasza gryczana – kasza wytwarzana z gryki, którą zaczęto uprawiać ok. 2000 roku p.n.e. w górskich rejonach południowej Indii. Kasza gryczana należy do najbardziej odżywczych kasz. Jak większość produktów otrzymywanych z nasion zawiera ona duże ilości białka roślinnego. Bogata jest także w witaminy z grupy B i PP. Dodatkowo, zawiera duże ilości błonnika. magnezu oraz przeciwulteniacza rutyny.


 

 


Rzepaczek - Chleb żytni

Rzepak, a właściwie kapusta rzepak to gatunek rośliny dwuletniej, należący do rodziny kapustowatych. Jak wykazały badania genetyczne jest krzyżówką kapusty polnej i kapusty warzywnej. Jest jedną z najstarszych roślin oleistych, znanych człowiekowi już od 4 wieku p.n.e. W Polsce uprawia się ponad 700 tys. ha rzepaku rocznie. Obok zbóź, kukurydzy i buraków cukrowych jest jedną z najważniejszych upraw.



W POLSCE TYLKO U NAS!!!! Nie wierzysz? Sprawdź!
  Rzepaczek
 
Chleb gdyński

Jest jednym z najczęściej wybieranych przez klientów chlebem. Nasi specjaliści długo i bardzo dokładnie opracowywali odpowiedni skład ziaren, aby uzyskać wyjątkowo oryginalny smak chleba gdyńskiego. Chleb przygotowujemy według specjalnej receptury, z mąki żytniej razowej, z siemienia lnianego oraz ziaren m.in. słonecznika, żyta, soi, dyni, sezamu i płatków owsianych. Nie wykorzystujemy do produkcji żadnych konserwantów czy też polepszaczy.

W 100% z naturalnych składników chleb gdyński idealny dla smakoszy!
  Chleb gdyński
 


Tradycyjny chleb litewski

Sztandarowym produktem kuchni litewskiej jest ciemny chleb litewski wypiekany od niepamiętnych czasów, spożywany do trzech posiłków. Na Litwie znano wiele rodzajów chleba i sposobów jego wypieku.

Zainspirowani litewskimi piekarskimi wypiekami przedstawiamy nasz chleb litewski. oparty na oryginalnej wileńskiej recepturze, odznacza się niepowtarzalnym smakiem i aromatem.

Ciemny, bardzo wilgotny chleb pszenno-żytni ( 550g masa netto) zawiera m.in. słód żytni, kminek oraz marmoladę.




Bez konserwantów, polepszaczy i dodatków chemicznych.
  Chleb litewski
 




Chleb dyniowy pełnoziarnisty

Chleb dyniowy pełnoziarnisty to smaczne pieczywo zawierające w swoim składzie całe ziarna żyta i naturalny kwas żytni produkowany i pilnowany przez naszych piekarzy.

Ziarna dyni, które dodaliśmy do ciasta, w Chinach nazywają Cesarzem Słońca i są symbolem odżywczości.

 

Chleb dyniowy
 








Żurawina- naturalny składnik Twojej diety!!
 



Chleb żytni z żurawiną
 




Chleb ryżowiec

Tym razem zainspirowaliśmy się kulturą azjatycką. W Azji ryż ma specjalne miejsce, jest czymś więcej niż zwykłym produktem spożywczym - to symbol życia i podstawa dań. Ten niezwykły rodzaj trawy o jadalnych ziarnach już 5 tys. lat przed naszą erą był głównym pożywieniem Chińczyków. „ RYŻOWIEC” to chleb żytnio - pszenny z dodatkiem ryżu.

Czy wiesz, że.......?
Ryż dostarcza dużej ilości węglowodanów, stanowi cenne źródło błonnika, magnezu, potasu, żelaza i cynku. Bogactwo ryżu to również witamina E oraz witaminy z grupy B.




 



Chleb żytni z żurawiną
 




Chleb z soją


Kolejna azjatycka odsłona w naszej piekarni !

Z dumą przedstawiamy chleb Z SOJĄ razowy i zapraszamy do zakupów.

Soja pochodzi z południowo-wschodniej Azji, a dokładniej z Chin.
Jest tam uprawiana już od 4 tys. lat.
Chińczycy nazywają to warzywo " krową Chin ", być może dlatego, że dostarcza ono ogromnych ilości białka.







 



Chleb z soją razowy
 




Chleb chłopski z czarnuszką


Czarnuszka zwana także czarnym kminkiem to niepozorna mała roślinka posiadająca ziarenka o olbrzymiej mocy.



Chleb Chłopski z czarnuszką wytwarzamy z mąki żytniej na naturalnym zakwasie.




 



Chleb z soją razowy



            Firma rodzinna                  Wszelkie prawa zastrzeżone © B&M Wenta.                               Design by ENET