
Tort to wypiek, który uświetnia uroczystości różnego rodzaju – urodziny, rocznice, przyjęcia komunijne, wesela oraz wiele, wiele innych. Warto więc zadbać o jego podanie, aby nie zepsuło dobrego wrażenia, a jego kawałek na talerzyku wyglądał estetycznie i smakowicie. Przedstawimy Wam kilka wskazówek, dzięki którym krojenie tortu pójdzie jak z płatka!
Najważniejsze – odpowiednie narzędzia!
Mogło by się było wydawać, że torty przekładane kremem są miękkie i nie wymagają krojenia ostrym nożem, lecz nic bardziej mylnego! Ostry, długi, szeroki oraz bez ząbków nóż sprawdzi się idealnie do takiego wyzwania – nie poharata biszkopta, a owoce bądź inne słodkie dodatki zostaną przepołowione na swoim miejscu. Innym niezbędnym narzędziem będzie szeroka łopatka do nałożenia kawałka na talerzyk gościa. Należy również przygotować gorącą wodę (najlepiej wrzątek) w dzbanku, aby zanurzyć w niej nóż – w ten sposób usuniemy nadmiar kremu, a dodatkowe przetarcie go serwetką sprawi, że kolejny kawałek będzie równo oraz estetycznie pokrojony.
Tort z dekoracjami? Żaden problem
Zabierając się za krojenie tortu z dużą ilością dekoracji w postaci kwiatów, figurek z masy cukrowej bądź czekolady polecamy ściągnięcie ich z wypieku. Dzięki temu krojenie go przebiegnie swobodnie. Warto też zwrócić uwagę na mocowania, które zostały użyte do wykonania większego tortu – należy je usunąć przed podaniem.
Jak poradzić sobie z tortem piętrowym?
W przypadku tortów piętrowych należy pamiętać, że są one specjalnie mocowane za pomocą takich elementów jak wykałaczki bądź inne wsporniki, a poszczególne piętra są oddzielone są od siebie specjalnymi podkładkami pod tort. Należy kroić warstwy po kolei, piętro po piętrze. Taki tort może wydawać się ogromnym wyzwaniem jeśli chodzi o podzielenie i rozdanie porcji, jednak zwykle na takich uroczystościach możemy liczyć na fachową pomoc obsługi.
W poszukiwaniu idealnego tortu na uroczystość koniecznie zapoznaj się z naszymi wypiekami - idealne biszkopty, świeże owoce, wyśmienite kremy oraz fantazyjne dekoracje to kwintesencja każdego naszego deseru.
tel. 59 863 32 77
kom. 539 672 878